Lenovo IdeaPad S12 duwt netbooks in nieuwe richtingen, Intel, Microsoft terugduwen

De strijd over de rol van netbooks lijkt te escaleren. Computer makers, geholpen door Nvidia, zijn het verbreden van de functies en prestaties van netbooks – het toevoegen van grotere schermen en meer in staat graphics. Het meest recente voorbeeld is Lenovo, die net een 12-inch netbook aangekondigd – de eerste van een grote computer maker met Nvidia’s Ion-platform. Ondertussen, Microsoft en Intel lijken te doen hun best om netbooks in hun plaats te houden.

Lenovo IdeaPad S12 vrijlating; Nvidia’s IdeaPad S12 vrijlating; Intel Pine Trail presentatie (PDF)

De IdeaPad S12, die Lenovo heeft vandaag aangekondigd, heeft een 12,1-inch WXGA (1366×768) display en een full-size toetsenbord. Hoewel het niet de eerste 12-inch netbook – Acer en Dell verkopen ze al – de IdeaPad S12 is de eerste die Ion gebruiken. (Er zijn verschillende nettops die Ion gebruiken.) Dit platform maakt gebruik van dezelfde processor, de Intel Atom N270, maar wisselt de Intel 945GSE-chipset met een Nvidia-chipset met inbegrip van de GeForce 9400M GPU.

De GeForce 9400M is natuurlijk een belangrijke upgrade via GMA950 geïntegreerde grafische Intel’s – in de release Nvidia beweert dat zal 10x betere prestaties bieden. Zowel Nvidia en Lenovo staat dat de IdeaPad S12 in staat om de Aero-interface behandelen in Vista en Windows 7 zal zijn, HD-video met inbegrip van 1080p en Blu-ray, en een aantal 3D-games. Er is geen twijfel dat laptops uitgerust met de GeForce 9400M kan omgaan met dat soort van taken, maar aangezien ik heb nooit testen met een Atom N270 en 1GB geheugen gezien, zullen we moeten afwachten wat deze combinatie echt levert. Het hebben getest vele netbooks met de Atom N270 en 945GSE, kan ik zeggen dat de huidige modellen worstelen zelfs met 720p video afspelen, dus verbeterde video afspelen op 1366×768 beeldschermen – hetzij op 10- of 12-inch – moet een wenselijke functie.

De andere vraagteken met Nvidia’s Ion is levensduur van de batterij. Lenovo stelt dat de IdeaPad S12 een looptijd van maximaal zes uur zal met een zes-cell batterij, die beter dan ik had verwacht klinkt. Maar nogmaals, zullen we moeten afwachten.

De IdeaPad S12 zal niet beschikbaar zijn tot juni, zodat het bedrijf geen specifieke configuraties heeft aangekondigd. Lenovo zei dat het zal beginnen bij $ 449, en zal 1GB hebben van het geheugen, tot een 160GB harde schijf en een ExpressCard slot voor een 3G-datakaart. De IdeaPad S10 heeft ook een ExpressCard-sleuf, maar een aanstaande model, de IdeaPad S10-2, zal in plaats daarvan hebben een optionele interne 3G-radio. Deze 10,1-inch model zal uiteindelijk de hogere resolutie (1366×768) display en, hoewel de eerste die beschikbaar zijn later deze maand zal maximum uit op 1024×600.

Ion heeft naar verluidt de bron van veel wrijving tussen Intel en Nvidia geweest. Bij een tech-conferentie vorige week, Nvidia CEO Jen-Hsun Huang klaagde dat Intel verkocht Atom a la carte voor $ 45, maar het aanbieden van OEM’s, zowel de processor en chipset voor slechts $ 25, vermoedelijk om haar klanten te ontmoedigen van het gebruik van Ion – een lading die Intel ontkent. Rond dezelfde tijd, Intel onthult plannen voor een bijgewerkte netbook en nettop platform, bekend als Pine Trail, met zowel een betere processor en grafische prestaties. In plaats van een afzonderlijke chipset met afbeeldingen, het nieuwe platform een ​​processor (Pineview) met geïntegreerde GPU en geheugencontroller. Daarnaast is Broadcom naar verluidt samen met Intel aan een optionele chip voor Pine Trail die 720p en 1080p afspelen offload.

Samenzweringstheoretici bekijk ze allemaal van dit als een complot om Ion doden: Als je Atom wilt, dan moet je grafische Intel’s te kopen als goed, zelfs als u van plan bent om chipset van iemand anders te gebruiken. Maar Intel is van plan om hetzelfde te doen met zijn mainstream desktop en notebook platforms op 32nm, dus er zijn zowel de technologie en zakelijke redenen achter dit product roadmap. Daarnaast zal Intel binnenkort een alternatief voor de 12-inch laptops: een lijn van CULV (Consumer Ultra Low-Voltage) chips. Laptops gebaseerd op deze moeten betere prestaties dan netbooks bieden, maar kost aanzienlijk minder dan premium ultraportables – goed onder de $ 1.000. Ik verwacht volgende week een aantal van deze CULV notebooks op de Computex in Taiwan te zien. (AMD al een soortgelijk product, de Athlon Neo, die wordt gebruikt in HP Pavilion dv2z.)

Wat zeker lijkt is dat zowel Intel en Microsoft de voorkeur aan een duidelijker lijn tussen notebook en netbook mede op basis van grootte van het scherm te tekenen. Microsoft heeft al een reeks van maximaal specs voor netbooks – met inbegrip van een scherm dat is 12,1 inch of kleiner – in aanmerking te komen voor een versie van Windows XP die verkoopt voor slechts $ 15. de website Mary Jo Foley denkt Microsoft bereidt een gelijkaardige set van maximaal specs voor Windows 7 netbooks, waardoor de grootte van het scherm kon snijden om 10,1 inch of kleiner, met het oog op de low-cost licentie te krijgen. Zoals breed uitgemeten, zal Windows 7 Starter Edition ondersteunen ook slechts drie applicaties tegelijk. Strikt genomen kunnen computerfabrikanten elke versie van Windows 7 dat ze willen op een netbook te zetten, maar vanuit een praktisch oogpunt, om te concurreren op prijs te blijven, moeten ze aan de eisen van Microsoft voldoen.

Intel klikt up Movidius om toekomstige computer vision te creëren, VR tech

Intel, Intel klikt up Movidius om toekomstige computer vision te creëren, VR technologie; Processors; Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s, opslag, Intel levert nieuwe 3D NAND SSD’s voor pc’s, data centers, internet van de dingen; Enterprise Software ;? Onder enterprise tech reuzen, pragmatische innovatie overneemt

Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s

Intel levert nieuwe 3D NAND SSD’s voor pc’s, data centers, Internet of Things

? Onder enterprise tech reuzen, pragmatische innovatie overneemt