Is Duitsland de beste plek om uw start-up te beginnen?

Voor velen in de IT-industrie, de droom is het opzetten van een tech start-up en groeien in het volgende Google of Apple. Individuele start-up scènes worden bloeiende in EMEA, maar van de personeelsbezetting te huur, exit potentieel om steun van de overheid, zijn er grote verschillen tussen de landen. Maar welk land geschikt is voor uw jonge tech bedrijf? de website bespreekt enkele van de belangrijkste knooppunten in de regio, en wat elke kan brengen voor de start-up tafel.

Berlijn kan waarschijnlijk de titel van ‘s werelds meest-hyped start-up hub. Of dat werd veroorzaakt door het succes van de vroege hits als SoundCloud of door agressief experimentele cultuur van de stad, de Duitse hoofdstad rivalen nu Londen als Europa’s meest aantrekkelijke plek om het opzetten van een nieuwe tech onderneming.

Londen heeft ook een sterke culturele attractie, natuurlijk, samen met zijn status als financieel centrum. Maar Berlijn heeft zijn eigen voordelen, met name de lage kosten van levensonderhoud en zijn status als een ideale locatie voor startende ondernemers en ontwikkelaars in heel Europa.

Het is onmogelijk om situatie van Berlijn naar behoren uit te leggen zonder verwijzing naar haar geschiedenis. Toen de stad werd herenigd, het had geen industrie om te spreken van

Earlybird durfkapitalist Ciaran O’Leary omschrijft Berlijn als een start-up op zich ( “Het omvat veranderen overal”), terwijl Christian Reber, CEO van up-and-coming productiviteit stevige 6Wunderkinder, beschrijft Berlijn als “de perfecte stad om te beginnen bedrijf”.

Het is creatief, internationale, jeugdige, multiculturele, veilig, levendig en een ongelooflijk hoge levensstandaard heeft weliswaar nog een van de meest betaalbare steden op de planeet, “Reber gezegd.” Het is een plek waar mensen echt willen leven geworden, waardoor het makkelijk voor ons om mensen om een ​​bedrijf te starten met te vinden en het heeft ons ook een concurrentievoordeel als het gaat om werving.

Sascha Kellert opgezet cloud printing start-up Ezeep in de stad twee jaar geleden, voordat de hype te raken. “We hebben besloten om zich te vestigen in Berlijn vooral als gevolg van de economische en sociale omstandigheden die toegestaan ​​om te experimenteren en goede toegang tot talent,” zei hij. “Ik voel me de fundering wordt gebouwd vandaag voor Berlijn naar een epicentrum in Europa voor de software-industrie op de lange termijn.

Deze kenmerken zijn niet alleen het aantrekken van nieuwe start-ups – overzeese successen zoals Fab en Groupon hebben nu kantoren in Berlijn, net als de nu eerbiedwaardige Mozilla, Google en Twitter. Ga naar horecagelegenheden zoals de Sankt Oberholz cafe bruisend, in de buurt van de zogenaamde district ‘Silicon Allee’, en je krijgt een indrukwekkend breed spectrum van wannabe en gevestigde spelers te zien.

Start-Ups, Deakin Uni, Ytek kick off machine learning algoritme onderzoek voor de simulatie opleiding; E-commerce; Flipkart en Paytm worden direct rivalen, het instellen van het podium voor de e-commerce strijd; Start-Ups,? Waarom de Chinese India’s Hike bode in een getransformeerd ? eenhoorn en wat WhatsApp kunnen leren, e-commerce; Uber lijdt $ 1.2b halfjaar verlies: Aangeven

Het is onmogelijk om situatie van Berlijn naar behoren uit te leggen zonder verwijzing naar haar geschiedenis. Toen de stad werd herenigd, het had geen industrie te spreken. Als het effectief een eiland in Oost-Duitsland was geweest, had ernstige economische problemen allang gevlucht – en dus had veel van de Berlijnse inwoners, waardoor scores van lege woningen.

Voor degenen die willen opzetten van een tech bedrijf, er is veel te overwegen. de website neemt een kijkje bij enkele van de grote start-up hubs in EMEA en wat elke kan brengen voor degenen die willen hun eigen IT-bedrijf te krijgen van de grond. Next up: Midden- en Oost-Europa.

Wat Berlin hadden was kunst en media, samen met erg goedkope accommodatie en kantoorruimte over de voormalige Oost-Berlijn. Wanneer de huidige start-up boom drie of vier jaar geleden begon, was het slechts natuurlijk dat creatieve types zoals SoundCloud, de YouTube-audio, waren de eersten om bekendheid te krijgen.

SoundCloud blijft waarschijnlijk de meest herkenbare merken Berlijn, maar anderen hebben ook oogstte miljoenen gebruikers – voorbeelden zijn 6Wunderkinder met zijn Wunderlist taakbeheer app, academische sociaal netwerk ResearchGATE en social gaming powerhouse Wooga. Dat zijn de big-hitters: er zijn ook tal van hype rond de wil van de ervaring markt Gidsy, Instagram rivaal EyeEm en advies platform Amen.

Hoewel de prominente Berlijnse start-ups zijn meestal de consument gerichte, lijkt er een gestage verschuiving naar B2B ook. Als financieel adviseurs Torch Partners deze maand kondigde de opening van een kantoor in Berlijn, het bedrijf zei dat het was grotendeels af in de stad steeds meer als een broedplaats voor B2B SaaS-producten.

Vroeger was het zo gedreven zeer consument; nu is er een zeer gezonde B2B push en ook nieuwe techie stuff coming up, “zegt O’Leary, wijzend naar Ezeep en-ontwikkelaar gerichte diensten zoals rules.io en Travis CI.

De oude en de nieuwe

En dan is er nog Rocket Internet, e-commerce bedrijf dat is tegelijkertijd de beste en slechtste wat gebeuren om de stad start-up scene.

Rocket is onderdeel incubator, deel gaspedaal, en het voertuig voor broers Oliver, Marc en Alexander Samwer. De Samwers eerst hun naam gemaakt met Jamba (ja, het bedrijf Crazy Frog) voor de ontdekking van een lucratieve business in het kopiëren van de Amerikaanse successen en de verkoop van de klonen terug naar de clonees. Alando (eBay) werd voor het eerst, gevolgd door CityDeals (Groupon) en betreut (Care.com).

“Voor de laatste twee of drie jaar, in Berlijn gevestigde oprichters zijn begonnen na te denken over het bedrijf op een meer mondiaal niveau” – Christian Reber, 6Wunderkinder

strategie raket in de laatste paar jaar is zeer globaal van aard, waarbij tientallen bedrijven in Europa, Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en Afrika zelfs dat alle kopieer- modellen zoals Zappos en Amazon. Dat, in combinatie met niet aflatende focus van de Samwers ‘over de uitvoering, heeft honderden zeer ervaren Rocket alumni gemaakt.

maar ook een zeer positieve reputatie voor internationalisering – de Samwers en hun vele verse-out-of-Goldman-Sachs MBA’s hebben Berlin een negatieve reputatie voor het klonen gegeven.

Voor de laatste twee of drie jaar, hebben in Berlijn gevestigde oprichters begon na te denken over het bedrijf op een meer mondiaal niveau, “zegt Reber.” Als zodanig, zijn we begonnen met gelokaliseerde producten gericht op grotere markten te zien, geld is verhoogd uit het buitenland en Engels de standaardtaal is geworden.

de Samwers

Gelukkig is de raket is verre van de enige couveuse of versneller die actief is in Berlijn. Er zijn schijnbaar tientallen van hen deze dagen, van Hubraum Deutsche Telekom om de wil van Team Europe en Liquid Labs.

Rond 1500 tech bedrijven zijn begonnen in Berlijn sinds 2008, 500 van hen in het afgelopen jaar alleen. Dan weer, zaad financiering is relatief gemakkelijk aan te komen.

Er is een kleine engel netwerk, met lokale beroemdheden zoals SoundCloud oprichters Alex Ljung en Eric Wahlforss, serial entrepreneur en investeerder Christophe Maire (txtr, EyeEm, Phonedeck) en Felix Petersen, de Amen CEO die zijn vorige start-up verkocht, Plazes, Nokia. Sommige VC bedrijven zullen ook startkapitaal.

Voor degenen die willen opzetten van een tech bedrijf, er is veel te overwegen. de website neemt een kijkje bij enkele van de grote start-up hubs in EMEA en wat elke kan brengen voor degenen die willen hun eigen IT-bedrijf te krijgen van de grond. Ten eerste: Zweden.

De steun van de Berlijnse autoriteiten ‘voor de stad start-up scene is grotendeels meer van de morele geweest dan praktische soort, wat betekent dat het grootste deel van de groei is organisch gebeurt. Dat gezegd hebbende, ondernemers kunnen ook gebruik maken van bepaalde publiek-private fondsen. De High-Tech Gruenderfonds (HTGF), bijvoorbeeld, zet € 2 miljoen in 6Wunderkinder voordat je verzilveren in juni.

Dan is er de minder-tech gericht Investitionsbank Berlijn (IBB), die in plaats van subsidies biedt dan beleggingen – met papierwerk dat de vangst.

“De winst programma van de IBB Berlijn is een aantrekkelijke optie voor innovatieve start-ups, maar het vraagt ​​veel geduld van de kant van de oprichters,” zegt Jonathan Gebauer, waarvan de zakelijke social network ExploreB2B nog eking de laatste van de IBB financiering .

“Het maakt het mogelijk start-ups om een ​​zes-cijfer hoeveelheid geld te verwerven, in veel gevallen meer, zonder aandelen te verliezen … maar het proces van het aanbrengen is vermoeiend [en] veranderende plannen betekent gaan door een bureaucratische proces dat kan duren tot zes weken om verder te gaan krijgen van fondsen van het programma. ”

Echter, een niveau omhoog en de financiering wordt een schaarser bron. Dit is volgens Earlybird’s O’Leary, daarom waarderingen Berlijn starters relatief laag blijven in vergelijking met die in Londen en zeker die in de Verenigde Staten.

Er is nog steeds een kloof hoofdstad vraag-aanbod in Berlijn, “zegt hij.” Less dit op zaad tot een paar honderdduizend, zeker als je praat € 1 miljoen plus, en tot de zeer grote rondes, die eenvoudiger zijn weer.

Op dit moment is iedereen te wachten op een grote exit, bij voorkeur in de miljard-dollar range

Dat kan veranderen, maar, zoals blijkt uit financiers zoals Earlybird zelf – voorheen gevestigd in Hamburg, de VC firma verhuisde naar Berlijn eerder dit jaar.

Internationale fondsen bewegen in, zoals USV, Kleiner, Benchmark en Index, “zegt O’Leary.” Opgericht fondsen zijn het verhogen van nieuwe fondsen – Holtzbrinck en onze nieuwe, bijvoorbeeld – en de nieuwe fondsen, zoals Point Nine hoofdstad zijn ook oprichting zich.

Op dit moment is iedereen te wachten op een grote exit, bij voorkeur in de miljard-dollar bereik. Dit is deels een kwestie vertrouwen – hype brengt druk -, maar ook een kwestie van functionaliteit. Exits creëren engelen en engelen helpen lanceren meer start-ups.

Maar voor nu, alle stukjes op hun plaats zitten. Het talent en de ideeën zijn er in Berlijn, en het geld begint te stromen in alle ernst. De stad kan binnenkort voldoen aan al die verwachtingen.

Deakin Uni, Ytek kick off machine learning algoritme onderzoek voor de simulatie training

Flipkart en Paytm worden direct rivalen, het instellen van het podium voor de e-commerce battle

Waarom de Chinese India’s Hike boodschapper hebben omgevormd tot een eenhoorn en wat WhatsApp kunnen leren

? Uber lijdt $ 1.2b halfjaar verlies: Aangeven

Ermee beginnen

Laat Berlijn het geld