Intacct: Gebruiker conferentie biedt duidelijke voordelen

Ik echt graag naar evenementen waar opwaarts trending (denken “groeiende”) leveranciers zijn betrokken. Ik krijg geen vreugde in het schrijven van snel-to-be doodsbrieven voor leveranciers waarvan de tijd is gekomen en gegaan. Intacct, een wolk financiële / accounting software leverancier, is een van die opwaarts trending bedrijven.

Intacct Achtergrond

Intacct is een Bay Area bedrijf vaker gezien in concurrerende software evaluaties tegen NetSuite, FinancialForce en anderen. Hun producten zijn duidelijk gericht rond het midden van de markt. Ze bezitten een multi-tenant oplossing set die is opgebouwd rond een eigen PaaS (Platform-as-a-service). Het bedrijf heeft ongeveer 8500 klanten.

Intacct richt zich op verschillende verticale sectoren – met name not-for-profit organisaties, software bedrijven en een paar anderen. Meer verticals zijn het doelwit. De software-sector is een opmerkelijk verticale als veel van hun klanten een snelle en aanzienlijke groei hebben doorgemaakt. Maar, in plaats van ontgroeien de Intacct oplossing, Intacct is doorgegaan tot in de kern financiële, bestuurlijke en accounting functionaliteit binnen zijn suite te verbeteren.

Infrastructure as a Service providers maken een zeer overtuigend argument voor bedrijven om te stoppen met het runnen van hun eigen datacenters en koopt gewoon server capaciteit on-demand en de schaal op en neer als dat nodig is. Dit is onze diepe duik op IaaS strategie en ‘best practices’

Oh, en nog een achtergrond punt: ongeveer 65 procent van de klanten Intacct zijn ook de gebruikers van salesforce.com’s CRM (customer relationship management) -oplossing.

Deze week Intacct Advantage conferentie

Al decennia lang heb ik aangeraden om software kopers bijwonen van de gebruiker conferenties van elke leveranciers dat ze serieus overwegen. Bij een gebruiker conferentie, kunt u beoordelen

De cultuur van de verkoper – dit kan de houding presage je krijgt wanneer u probeert te onderhandelen over een contract, de kwaliteit van het leiderschap van de leverancier, het niveau van de vooruitstrevende gevonden in het product en het marktleiderschap, de stemming van de installed base (bijvoorbeeld, zijn ze vijandige / boos of dolgelukkig?), de kwaliteit van het product en vakexperts van de leverancier. Als hun beste en slimste mensen zijn niet bijzonder briljant in hun gebruikersconferentie, kun je je voorstellen de goofs u op uw project of support calls krijg;? Het niveau van service en aandacht voor de klant andere like-sized klanten hebben ervaren; Of de producten zijn tjokvol bugs en problemen; het product roadmap van de suite – zijn er specifieke capaciteiten je zo snel mogelijk nodig hebben; Als dit verkoper is klant intiem, proces uitstekend of een product innovator?.

Analisten kijken naar een aantal van dezelfde factoren. Voor ons, het is een geweldige bevestiging ervaring voor ons onderzoek. Het is als het doen van due diligence-maar met schaal.

Dus, als Intacct opende haar gebruikersconferentie aan analisten (dit was het eerste jaar deden ze dat), ik sprong op de kans. Hier is wat ik heb meegemaakt

Intacct’s heeft veel partners in het ecosysteem. Ik heb al enige tijd bekend dat ze onafhankelijke softwareleveranciers (bijv., Host Analytics, Adaptive Insights, en vele anderen) als partners. Ik heb ook bekend dat zij een bijzondere band met het American Institute of Certified Public Accountants (AICPA), ook. Dientengevolge, waren vertegenwoordigers van diverse Boekhouding aanwezig. Intacct heeft extra functionaliteit voor accountants, zodat ze gemakkelijk kunnen bedienen (via de cloud) meerdere klanten tegelijk en gemakkelijk. Dinsdag receptie in de partner expo hall was erg druk.

Next Year’s Conference

Voor volgend jaar, Intacct Advantage gebeurtenis, zou ik aanraden om Intacct het management dat zij

Nou, laten we zien wat het volgend jaar brengt.

Disclosure: Intacct bedekte mijn reiskosten naar hun conferentie.

Sommige van de accountantskantoor partners zijn doden. Armanino werd vaak genoemd als een onderneming met een bijzonder levendige Intacct praktijk. Een ander bedrijf uit Houston was ook het onderwerp van veel positieve lof;. Intacct kern boekhoudkundige functionaliteiten, die al sterk was, blijft verbeteren. Kaderleden van het bedrijf duidelijk zien hun boekhouding diepte als een belangrijke onderscheidende factor. Kennis van enkele van de producten van hun concurrenten, ik geloof dat ze kunnen precies op dit punt (maar anderen kunnen het best hen in specifieke niches, zoals Professional Services Automation functionaliteit) .; Intacct verbeterde een aantal van hun core accounting functionaliteit. Revenue Recognition functionaliteit kreeg een opmerkelijke boost. Ook verbeteringen in de rapportage en user experience werden ook tentoongesteld.

Intacct de gebruikers, zoals Werkdag ‘s op hun recente Workday Rising event (verwijzing), was een gelukkig, mellow bos. Omdat het bij beide evenementen voelde me alsof ik in een 1970 love-in. Hoewel ik ben niet oud genoeg te hebben deelgenomen aan een van die, ik voelde me alsof ik zou hebben gemengd in beter in beide evenementen als ik mijn stropdas en sport jas had gegraven en trok een gebatikte t-shirt in plaats daarvan;. Dit was Intacct’s eerste keer naar het evenement open te stellen analisten. Deze actie, zacht lezers, schrikt de spreekwoordelijke Willies uit de meeste leveranciers. Vendors leven in doodsangst dat we een slechte vlucht naar het evenement zult hebben en nemen onze frustraties van de leverancier plaats. Dat gezegd hebbende, Intacct gaf ons mooie eerlijke toegang tot hun execs en waren er heel openhartig bij het beantwoorden van onze vragen. Ik graag zien hoe goed een public relations firma hun cliënt executives heeft klaargestoomd voorafgaand aan de bijeenkomst met analisten. Ik kan er niet tegen als ik een top exec wat zij dachten over de conferentie weer te vragen en ik krijg een on-bericht antwoord als: “Brian, ik dat je dat vraagt ​​dat als onze producten zijn geïntegreerd, cloud-architected en ontworpen voor de modern business “. Gelukkig waren we niet krijgen van die voorverpakte, on-bericht dreck;. Niemand bedankte elkaar voor hun leiderschap. Ik ging bijna door marketing modewoord terugtrekking op dit evenement aangezien geen van de sprekers werden paradigma verschuiving, omni-channeling hun websites, of het krijgen van ‘all-in’ de cloud. Het is misschien de meest jargon-vrij conferentie van de daling van het seizoen geweest. Dank u Intacct;. Ik heb nog nooit gehoord een van de sprekers te prediken over de cloud (vs. on-premises). Nu, dit was interessant. Cloud financiële software producten (en andere cloud-gebaseerde oplossingen) worden aangenomen dat de weg en het licht om dit publiek. Ze hoeven niet te worden omgezet. Ik soort van haat gaan naar een conferentie waar een aantal platte-aarde-cloud te ontkennen vendor uiteindelijk heeft gekregen van de cloud trend en denkt dat we allemaal moeten nu worden omgezet. Ja, cloud won de financiële boekhoudsoftware oorlog – Intacct klanten dit al weet,. Integratie van sociale technologie met boekhoudsoftware werd een groot discussiepunt. Intacct heeft binnen hun oplossing geïntegreerd salesforce.com ‘s Chatter product;.. De Chatter integratie kan slechts het begin van diepere verbinding tussen Intacct en salesforce.com zijn; Mobile kreeg enige discussie. Rapportage verbeteringen werden vaak getoond in de nieuwe mobiele UX (user experience) .; Intacct is (en blijft) naar de UX (user experience) van haar producten te werken. Kritieke gegevens velden en statistieken tonen nu aan de top van de vele schermen. Data visualisatie technieken verschijnen overal, ook. Sidebar technologie is ook overwegend;. American Express heeft ingestemd met een cheque printing / verwerking service voor Intacct klanten. Net als de salesforce aankondiging, ik vermoed dat dit is slechts het begin van wat deze twee bedrijven zullen met elkaar te maken. Er kunnen enkele toekomst positieve synergie hier.

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20

ANZ Bank shuffle tech executive dek

Delta zet prijskaartje op systemen uitval: $ 150 miljoen winst vóór belastingen

Giet op een aantal grote aankondigingen opnieuw: big data, analyses en, in-memory database-technologie. Verschillende Intacct partners (zoals Adaptive Insights) hebben dit en sommige van hun concurrenten (bijv Werkdag) doen ook. Het is tijd om een ​​aantal grote richting zien Intacct op dit gebied. Licht een brand onder een deel van hun integrator en accountantskantoor partners. Ik denk dat Intacct heeft een paar echt goede partners en een bos van partners die niet echt hebben schonk hem aan. Misschien zijn deze partners zijn nog steeds bezig om alles wat ze kunnen melken uit hun on-premise oplossingen voor het maken van een volledige inzet voor cloud-oplossingen. Ongeacht, moeten ze om de kloof tussen hoog en laag presterende partners te sluiten;. Versterk de intensiteit en de opleiding van accountantskantoor partners. Te veel van hun accountantskantoor relaties kunnen worden met bedrijven die nog steeds te verkopen in een out-of-date manier (via persoonlijke relaties en golf uitstapjes). Accounting partners die gewoon willen hun lifestyle bedrijf te behouden zijn niet de toekomst van Intacct. Intacct moet elk van deze partners een kopie van “The Challenger Sale” en dan bieden om deze bedrijven te leren hoe ze leidinggevenden die zijn praktijk bouwers, modern marketeers en vakexperts te creëren. Ik zou kunnen schrijven voor een week over dit onderwerp,. Doorgaan om hun financiën functionaliteit uit te breiden plus maak een uitstapje in een niet-financieel gebied. Ik zou graag zien Intacct bewijzen dat het kan zijn succes in andere dan financiële verslaggeving gebieden te herhalen. Big data zal zeker strekken hun denken, maar zo ook kon keten, HR, etc. leveren; Communiceer een multi-country uitbreidingsplan. Intacct is uit te gaan van zijn Noord-Amerikaanse basis om buste het duurde niet lang. Met vrijwel al hun klanten die betrokken zijn bij een of andere manier van multi-nationale werken, hebben ze naar producten (open kantoren in nieuwe landen) te lokaliseren. Volgend jaar, ik geloof dat ze nodig hebben om hun verhaal klaar om op de globalisering van Intacct hebben. Het zal tijd voor die zet;. Open hun PaaS aan ontwikkelaars en partners. Intacct bouwden hun productlijn op een enkelvoud platform-as-a-service jaar geleden. Ze hebben het platform dicht bij het vest al die tijd bewaard. Echter, het voelt als Intacct een pagina uit het salesforce.com play boek moet nemen en open platform dat tot aan derden. Het creëren van een rijk ecosysteem van verticale en horizontale verbeteringen kon meer monetariseren mogelijkheden om zijn partners te creëren en zorgen voor meer functionaliteit aan haar klanten;. Openen in meer verticals. Ik weet dat dit al wordt gepland. Door het evenement volgend jaar, wil ik echt grip te zien in twee tot drie nieuwe verticals;. Openen hun AMEX relatie. American Express kan helpen Intacct klanten met meer dan check verwerking. Ik vermoed dat deze regeling kan verruimen in het aanbieden van meer betalingsmogelijkheden, credit management, vlotter en andere diensten.

Uitbreiden en verdiepen van de Chatter integratie met de Intacct proces / workflowtools. Intacct heeft eigenlijk een vrij interessante set van workflow / proces management tools ingebed in haar producten. Chatter toe te voegen op een oppervlakkig niveau helpt met eenvoudige samenwerking activiteiten, maar diep inbedding binnen boekhoudkundige processen maakt de oplossing productiever, beter gecontroleerd en verbetert de documentatie.

Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? CXO; Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20; CXO, ANZ Bank tech executive dek shuffle, Data Centers, Delta zet prijskaartje op systemen uitval: $ 150 miljoen winst vóór belastingen