Is Salesforce de nieuwe Oracle? Maakt het uit?

Vroeg in haar geschiedenis, Oracle begon als een snel groeiende database start-up, en werd een case study in handboek klassieke Silicon Valley ondernemer Geoffrey Moore’s, Crossing the Chasm. Het was pas later dat het een enterprise applicatie-stack en diverse platform componenten toegevoegd om uiteindelijk de lompe kolos die we vandaag kennen worden.

Salesforce.com is een gelijkaardige weg? Het begon als een snel groeiende SaaS-applicatie bedrijf. Later begon het te zijn bereik uit te breiden als een cloud-platform. Maar tot voor kort, de uitbreidingen van dat platform geen inbreuk maken op het grote ecosysteem van partners. Overwegende dat de nieuwe functionaliteit aangekondigd; rond Dreamforce conferentie van dit jaar; vertrapt onhandig over hun hele grondgebied

Het is alsof Marc Benioff en zijn managementteam besefte plotseling dat, in hun zoektocht om te zweven verleden $ 3000000000 en streven naar $ 10 miljard aan jaarlijkse inkomsten, zouden ze moeten een aantal miljard-dollar-plus mogelijkheden grazen op de voorkant gazons van zijn trouwste bondgenoten . Pretty meedogenloos, huh?

Maar misschien is dat wat er nodig is om te slagen in de moordende wereld van enterprise software. Het is niet voor niets dat van oudsher in de IT-industrie is bekend samen met categorie leiders als ‘Dancing with the elephant’. Zoals ik al schreef in mijn conclusie van het, recent de website debat over de vooruitzichten van Salesforce.com, Oracle is de belangrijkste voorbeeld en voor de hand liggende model hier. Als het nooit buiten haar databank wortels had verplaatst in toepassingen, uiteindelijk slikken aartsrivaal Peoplesoft in een vijandige overname strijd, het zou nooit zijn halsbrekende duurzame groei en word de machtige industrie kracht het nu is.

Onderschat niet de mate waarin de IT-kopers dat traject hebben gedicteerd. Het is niet alleen het verlangen naar de eenvoud van het omgaan met een enkele leverancier in plaats van velen – tot ‘one keel te stikken’ hebben als het gaat om ondersteuning, integratie en upgrades. Het is ook het gemak en de vertrouwdheid van een enkele verkoop relatie die de kern set omvat van IT-behoeften. Zolang de markt biedt genoeg van een keuze te kunnen geloofwaardig dreigen weg te lopen tijdens de prijsonderhandelingen, kopers zullen gewoonlijk verzaken die bedreigingen en de stok met de relaties die ze kennen in plaats van beginnen aan de risico’s en ontwrichting van de nieuwe, ongeteste relaties .

Dus waarom zou verbaasd zijn als de leidende licht van de cloud revolutionairen uiteindelijk begint morphing in een multi-tenant reïncarnatie van de monolithische oude garde? Maak kennis met de nieuwe baas, dezelfde als de oude baas. Tot de kopers hun gedrag en voorkeuren te wijzigen, zal de aantrekkingskracht van de oude wereld manieren onvermijdelijk leiden en verstoring van de lading van de nieuwe. Cloud ontbreekt nog steeds de mainstream heerschappij over fundamentele verandering teweeg te brengen. Zelfs als het gangbaar waren genoeg, misschien wel de voordelen van omvang zou nog steeds het voordeel van de single-platform kolossen op meer diverse alternatieven.

Het probleem is, ik kan het niet helpen me af of dat is wat we echt willen van de cloud. Lang geleden, in 1998, ik schreef en publiceerde een rapport over de opkomst van cloud computing (we wisten niet noemen dat op het moment, natuurlijk, in plaats van “Een nieuwe model van online computers ontwikkeld door application service providers (ASP’s)”) . Een van de meest geciteerde zinnen in die rudimentaire rapport voorspelde dat zodra dit model werd opgericht, “[Gebruikers] zullen toegang krijgen tot de applicaties die ze nodig hebben, op aanvraag, van online aanbieders die hen zal opladen door de tweede voor de precieze waarde van de functies en middelen die ze ervoor kiezen om te gebruiken.

Voor al dat ik wou dat Salesforce.com goed, ik blijf op wordt terug naar die oorspronkelijke visie getrokken, ongeacht hoe idealistisch en onpraktisch het kan nog steeds lijken vandaag. Mijn natuurlijke neiging is tegen de all-inclusive platforms die klanten vast te gemakkelijke nog kostbare beperkte keuzes en subsidie ​​markt hegemonie tot reusachtige leveranciers. Ik wil zien cloud benutting van het innovatiepotentieel, keuzevrijheid en kostenbesparingen van een echt open, concurrerende, on-demand diensten landschap. Dat is de reden waarom, zelfs terwijl ik groet opmerkelijke prestaties Salesforce.com’s, ik persoonlijk houd wroeten voor de kleinere jongens, de losjes gekoppelde guerrilla die nog steeds de grenzen verleggen en strek de omhulling van de cloud en alles wat het mogelijk maakt.

Salesforce Identity is vierkant geplant op de thuisbasis van Okta kern aanbod; De Marketing Cloud eigent zich een term ooit gepopulariseerd door Marketo en strekt zich uit in functionaliteit van een lange lijst van soortgelijke leveranciers zoals Eloqua, Hubspot, Pardot en anderen, The; file- synchroniseren Chatterbox functie, is zowel een klap in het gezicht en een lichte op de naam voor de partner Box. Evenmin kan ik me voorstellen, was Google ook blij;. Work.com is een uitdaging voor HCM leveranciers bouwen van apps op de Salesforce-platform, evenals langdurige performance management partners zoals xactly.

Cloud computing groeit op, een API in een tijd

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Wolk, Cloud computing opgroeit, een API in een tijd, Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux-distro, Cloud; Twilio rolt nieuw bedrijfsplan veelbelovende meer behendigheid, Cloud, Intel, Ericsson uit te breiden samenwerking te richten op media-industrie

Twilio rolt nieuw bedrijfsplan veelbelovende meer behendigheid

Intel, Ericsson uit te breiden samenwerking te richten op media-industrie