Kijk voor een goede beloning in Victoria Police

Victoria De politie is wanhopig op zoek naar een chief information officer en projectmanagers die niet van plan om te vertrekken na een korte tijd te huren.

Innovatie;? M2M-markt stuitert terug in Brazilië; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? CXO; Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20; CXO, ANZ Bank tech executive dek shuffle

Na jaren van moeilijke projecten en meerdere ongunstige audit rapporten, de politie wil om vooruit te komen in de moderne politiewerk. Dat betekent dat je een stabiele IT-infrastructuur en een stabiele IT-team.

Helaas, geen van deze zijn gemakkelijk te vinden zonder de juiste prikkels, lijkt het.

Alle ogen richtten zich op Victoria Politie terug in 2008 toen voormalig Victoria Police CIO Valda Berzins verliet haar rol net zoals haar afdeling werd geconfronteerd met een onderzoek. Een raad van bestuur werd gezet in plaats om over de Business and Information Technology Services Division nemen.

Mid-2009 en Victoria politie was op jacht naar een nieuwe executive aan de raad te vervangen. Tegen september zij haar man had gevonden, de benoeming van Michael Vanderheide, die al in de aanloop van de Australian Capital Territory shared services operatie intact.

Helaas, hij bleef daar voor minder dan twee jaar, die zich over aan de chief executive van CenITex, Victoria’s shared services agentschap geworden mei 2011. En, volgens een rapport vrijgegeven vorige week door de Victoriaanse State Services Authority (VSSA), zijn positie niet is gevuld.

Dus zelfs als de kracht is erin geslaagd over alle hindernissen zij heeft in het verleden lopen, met inbegrip van de problemen inkoop en het maken van een beslissing om een ​​database vervangende project op ijs gezet totdat er een nieuwe business case te krijgen kan worden uitgewerkt voor het, er is nog niemand aan het roer, waardoor de deur wijd open voor een dergelijke problemen zich opnieuw voordoet.

Het rapport VSSA erkende dit, zeggen dat

Misschien het lichtdoorlatende zinnen, echter

Heb je dat gehoord? Ze zijn bereid om veel geld te bieden aan iemand die gaat voor de lange termijn te blijven krijgen.

Maar het is niet alleen de CIO die staat te winnen.

Het onderzoek geïdentificeerd ook een “structureel probleem van de constante omzet van projectmedewerkers, executive sponsors en leden van de stuurgroep”.

Er waren een aantal manieren waarop het rapport suggereerde het aanpakken van deze, maar degene die uit zong over het geld was

Dus als je werkt voor de Politie van Victoria’s IT-afdeling en fancy een loonsverhoging of betere omstandigheden, is het nu de tijd om te vragen, wijzend op het rapport om een ​​back-je. Als u wilt een nieuwe baan en willen grote voorwaarden, misschien moet je overwegen om daar te werken, omdat de organisatie zal waarschijnlijk zeggen ja.

? M2M markt stuitert terug in Brazilië

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20

ANZ Bank shuffle tech executive dek