IT-medewerkers droegen dupe van offshoring in de afgelopen tien jaar: analyse

Informatietechnologie banen afdeling waren de meeste kans om de offshore worden verzonden tijdens de uitbesteding golven van het afgelopen decennium. Echter, de trend bereikte een hoogtepunt, en de banen die thuis gelaten hebben meer kans om daar te blijven.

Dat is het woord van The Hackett Group, die net nieuw onderzoek dat de beweging van dienst banen uit Noord-Amerika en Europa naar opkomende markten meet gedurende een periode van 15 jaar, die begon in het jaar 2002. In totaal heeft de conclusies zijn opzienbarend bezit: alleen ongeveer 4,5 miljoen van de 8,2 miljoen zakelijke dienstverlening banen (met inbegrip van IT, samen met inkoop, HR en financiën) in Noord-Amerika en Europa aan het begin van 2002 zal nog steeds bestaan ​​in 2016.

IT-afdelingen in grotere bedrijven droeg de dupe van de offshoring en de algemene daling van de werkgelegenheid zakelijke dienstverlening, het verslag vindt. Ongeveer 1,8 miljoen IT-gerelateerde banen verloren zijn gegaan tijdens de 15-jarige periode.

Echter, het rapport van de auteurs, Michel Janssen, Erik Dorr en Martijn Geerling, constateren dat omdat de IT-sector heeft regeneratieve vermogen, het netto verlies van banen is niet zo ernstig als het zou kunnen zijn.

Bezuinigingen opzij, omdat bedrijven insluiten technologie, in een groeiende aanbod van producten, nieuwe IT-banen in hun productontwikkeling organisaties worden gecreëerd. Ten slotte is de IT-industrie (hardware, software en telecommunicatie) zelf blijft groeien, het creëren van extra vraag naar IT-medewerkers. Als gevolg daarvan, het beeld van de IT-arbeidsmarkt is niet zo somber als [lijkt]. In plaats daarvan, bedrijven ging van ‘maken’ technologie om ‘kopen’, en van een sourcing model dat veranderde van insourced uitbestede. Deze trend is onomkeerbaar, is de snelle goedkeuring van on-demand technologie provisioning modellen zoals software-as-a-Service (SaaS) alleen het tempo.

Het rapport Hackett Group onderzoekt arbeidspatronen onder 4.500 grote bedrijven in de periode 2002-2016. De onderzoekers berekenen dat tussen 2002 en 2016, 3,7 miljoen van alle banen zakelijke dienst zal zijn geëlimineerd door een combinatie van verbeteringen in de productiviteit (3,2 miljoen, of 39%) en offshoring (2,1 miljoen / 25%), gedeeltelijk gecompenseerd door 1,6 miljoen banen (20%) die zijn gemaakt door middel van economische groei. Dit komt neer op een netto daling van 45% over de periode van 15 jaar.

Dit betekent ook een snelle inkrimping van het aantal banen worden uitbesteed. In 2016, de onderzoekers schatten, zullen aantal potentieel “offshorable” banen zijn teruggebracht tot één miljoen euro. “Het aantal van de zakelijke dienstverlening banen worden uitbesteed neemt snel af omdat de meerderheid van deze banen zijn al verhuisd,” merken zij op. “Bovendien, het ontbreken van voldoende economische groei om het effect van verbeteringen in de productiviteit offset wordt ook het nemen van een grote hap uit het aantal offshorable banen.”

Veel nieuwe banen worden gecreëerd door middel van economische groei, ze observeren, zijn minder-transactie georiënteerde (zoals het verwerken van gegevens of order nemen) en dus zich niet gemakkelijk lenen voor offshoring. Meer van de nieuwe banen wordt gegenereerd in de huidige informatie-intensieve economie vereisen management en analytische vaardigheden, die doorgaans moeten dicht bij de kernactiviteiten te verblijven.

2002 -152000, 2003 -127000, 2004 -87.000, 2005 -105000, 2006 -91.000, 2007 -106000, 2008 -204000, 2009 -334000, 2010 -113000, 2011 -99.000, -91.000 2012, 2013 -68.000; 2014 – 65.000; 2.015 -60.000; 2016 -58.000

Het is belangrijk op te merken dat de Hackett Group studie houdt enkel rekening met de werkgelegenheid patronen bij de grootste bedrijven. Er is een stijging van de werkgelegenheid voor zowel de analyse en transactie-georiënteerde banen onder een nieuw ras van de technologie-enabled, lichtgewicht bedrijf dat is in opkomst, gebouwd rond het internet, mobiel, cloud computing en big data. Er kunnen minder grote bedrijven met grote arbeidskrachten, en nog veel meer kleinere entiteiten bediend door slechts een paar medewerkers en netwerken van aannemers.

Op hetzelfde moment, zijn technologieën die een scala van organisaties – van diensten voor de productie – meer gestroomlijnd en geautomatiseerd te lopen, en kan dus niet nodig grote offshore arbeid zwembaden.

Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? CXO; Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20; CXO, ANZ Bank tech executive dek shuffle, Data Centers, Delta zet prijskaartje op systemen uitval: $ 150 miljoen winst vóór belastingen

Still, The Hackett Group onderzoekers voorspellen dat een belangrijke verschuiving is nu aan de gang op de arbeidsmarkt: “Tien jaar vanaf nu, zal het landschap fundamenteel anders uitzien, omdat de vraag door westerse bedrijven voor traditionele offshore-capaciteit grotendeels zal zijn opgedroogd.”

Nettoverlies van IT-banen in kaart gebracht op een jaar-op-jaar basis. Let op de pijnlijke piek te zien in 2009, toen de meest recente recessie toesloeg. Merk ook op hoe de verliezen beginnen met een lichtspoor in lagere niveaus vanaf volgend jaar

(Foto: Wikimedia Commons).

(Delen van dit artikel cross-gepost op SmartPlanet Zaken Brains.)

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20

ANZ Bank shuffle tech executive dek

Delta zet prijskaartje op systemen uitval: $ 150 miljoen winst vóór belastingen